Youtube

Youtube biedt een enorm aanbod: over vrijwel elk onderwerp is een filmpje te vinden. Om het makkelijk te maken is het mogelijk filmpjes die je leuk vindt bij elkaar te zetten in een zogenaamde afspeellijst (playlist). Dit kan alleen als je een account hebt bij Youtube.

Een afspeellijst maken op YouTube wordt hier uitgelegd:  https://support.google.com/youtube/answer/57792?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=nl

 1. Begin met een video die je in de afspeellijst wilt opnemen.
 2. Klik onder de video op Toevoegen aan .
 3. Selecteer ‘Later bekijken’, ‘Favorieten’ of een afspeellijst die je al hebt gemaakt, of klik op Nieuwe afspeellijst maken.
  1. Als je een nieuwe afspeellijst maakt, geef je een naam voor de afspeellijst op.
 4. Gebruik het dropdownmenu om de privacyinstelling van je afspeellijst te selecteren. Als je de afspeellijst privé maakt, is deze alleen voor jou zichtbaar.
 5. Klik op Maken.
 6. Binnenkort is het mogelijk zelf een nieuwe afspeellijsten toe te voegen aan LevendBoek. Op dit moment kan dat nog alleen via de mail. Stuurt u de adresregel uit uw browser van de youtube afspeellijst naar: levendboek@vidinexus.com. Zo’n adresregel ziet er uit als “https://www.youtube.com/playlist?list=ABCDEFghIJKLmNoPqrSTUVWxYz123a5bCd”.Gebruik het E-mailadres waarmee u zich heeft aangemeld en in de email vermeld u uw naam en die van uw naaste die het LevendBoek gebruikt.
 7. U kunt altijd een nieuwe of gewijzigde afspeellijst op dezelfde manier kenbaar maken aan het LevendBoek systeem.

Om je afspeellijsten te bekijken, ga je naar de gids  en klik je op Bibliotheek.

Net als bij Facebook is het ook bij YouTube mogelijk anderen uit te nodigen om bij te dragen aan een lijst. De lijst mag dan niet prive zijn: wel kun je een lijst op “niet vermeld” zetten. De lijst is dan niet zichtbaar en vindbaar. Vervolgens kun je een link van de afspeellijst naar de gewenste personen sturen. Iedereen met die link kan dan toevoegen, maar de oprichter van de afspeellijst kan altijd video’s verwijderen of personen uit de groep zetten.

Tips voor LevendBoek:

 • de afspeellijst kunt u aanmelden via levendboek@vidinexus.com. Gebruik dan het mailadres waarmee u zich heeft aangemeld om de mail te versturen.
 • als je een nieuwe video aan de afspeellijst toevoegt, komt deze vanzelf op LevendBoek: u hoeft dus verder niets te doen!
 • muziek is een hele mooie manier om contact te maken en fijne herinneringen boven te brengen. Youtube biedt een enorm aanbod van oude muziek, ook nederlandstalig! Er is een prachtige documentaire “Alive Inside” uit de VS: hier het verbazingwekkende fragment over ” Henry” : https://www.youtube.com/watch?v=EgNLLelQYwI
  Er is een organisatie uit voortgekomen die helpt bij het samenstellen van de juiste muziek. Ze zijn ook in Nederland actief: Music & Memory.
 • Filmpjes van dieren doen het ook vaak goed: katten, honden, vogels.
 • Opnamen van vroeger, uit de regio. Hiervoor kunt u nog gerichter zoeken op mijnstadmijndorp.nl, waarover hier meer.

Binnenkort is het mogelijk zelf een nieuwe afspeellijst toe te voegen aan LevendBoek. Op dit moment kan dat nog alleen via een mail met de adresregel van de lijst naar: levendboek@vidinexus.com.

Heeft u tips over het gebruik van Youtube? Deel ze hieronder met andere gebruikers van LevendBoek!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *